Haber Yazıları


23

 Tanıtım programına Bucak İlçe Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, Bucak Ticaret ve Sanayi odası başkanı Hasan Yalçın Meçikoğlu, Bucak Ziraat odası başkanı Bilal Özel, Bucak İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürü Ahmet Gönenç, işletme sahibi Sedat Tekerci, salep ustası yaşar inal katıldı. 

Salep hakkında bilgi veren Bucak İlçe Kaymakamı Erol Tanrıkulu “ Hakiki Bucak Salebinin lezzeti ve aroması başkadır” dedi. 
Kaymakam Tanrıkulu “ Salep orkide familyasındandır. Salepler doğada yerin altında iki adet yumru kökten oluşuyor. Bu salepler toplanıyor, öğütülüyor ve toz haline getirilerek tüm Türkiye’ye, iç piyasaya ve ihracat olarak çıkmış oluyor. Ülkemizde Türkiyenin dört bir tarafından toplanan salepler bucak a geliyor ve bucaktaki tüccarlar tarafından alınarak işlmeme tabi tutularak paketlenerek iç piyasaya sürülüyor. Bucak’a gelen saleplerin büyük çoğunluğu Toros dağların yüksek rakımlı alanlarda yetişiyor. Dolayısıyla Bucak salebine gerçek aromasını bu iklim veriyor. Benim bu noktada salep toplayıcılarından şöyle bir ricam var. Salep toprak altında iki tane kökten oluşuyor. İki tane yumru kökten bir tanesi bırakılmalı ki, bir sonraki sene tekrar salep çıksın. Aksi takdirde o alanda bir daha salep çıkmıyor. Salebin sürekli olabilmesi için iki kökten birinin orada bırakılması gerekiyor. Bu şekilde olursa salebinde de devam eden üretim süreci devam etmiş olacak. Sayın cumhurbaşkanımızın salep ikram edildiğinde salebin aroması lezzetiyle ilgili olarak işte hakiki bucak salebi bu diye bucak salebine övgü dolu sözlerle bahsetmişlerdi. Bucak salebi vatandaşlarımıza kış aylarında sıcak içecek olarak hizmetlerine sunuluyor. Yaz aylarında da hakiki bucak salebinden yapılan dondurmalar vatandaşlarımızın tüketimlerine sunuluyor. Bizde vatandaşlarımıza tavsiye ediyoruz. İlçemizde bu sektörde çalışan emek harcayan herkese çok teşekkür ediyorum. Türkiyde salep ortalama 50, 60 tonluk bir üretimi var. Bu üretimin 35 tonluk kısmını Bucak ilçemiz sağlıyor. Bucak’lılar ticaretteki başarılarını salep alanında da kanıtlamış oluyorlar. Bucak salebinde bu özelliklerini tescillendirmemiz gerekiyordu. Bunun çalışmalarını yaptık ve geçen hafta itibariyle 2020 itibariyle bucak salebinin tescil başvurularını yaptık. Bucak salebinin hakiki bucak salebi olarak girmesinin sürekliliğini sağlıyor. Bucak salebi kalitesini koruyarak tüketiciyle buluşmuş oluyor” dedi. 
Konuşmaların ardından saleplerin öğütülme işlemi yapıldı. Salepler öğütülürken Bucak İlçe Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, Bucak Ticaret ve Sanayi odası başkanı Hasan Yalçın Meçikoğlu, Bucak Ziraat odası başkanı Bilal Özel, Bucak İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürü Ahmet Gönenç salepleri öğütülmesi için değirmene boşalttılar. Daha sonra değirmene boşaltılan büyük salepler toz haline getirilerek kullanıma hazır hale geldi ve Salebin tanıtım toplantısı tamamlandı.

 

 

Okunma Sayısı: 1777
resim
Bucak Ticaret ve Sanayi Odası © | Tüm Hakları Saklıdır | 2017