Fiyat Etiket Denetimi

Sayın Üyemiz;

Burdur Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Odamıza gönderilen yazıda; “ 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun temel amacı, mal veya hizmet piyasalarında ekonomik aktivitelerin zayıf tarafını oluşturan ve ekonomik menfaatlerinin gözetilmesi gereken tüketicilerin korunması için gerekli önlemlerin alınmasıdır. Tüketicinin satın alma işleminde mal veya hizmete ilişkin ilk izlenimleri vermesi sebebiyle önemi büyük olan fiyat etiketine ilişkin yasal düzenlemeler 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun “Fiyat etiketi” başlıklı 54 üncü maddesinde ve bu maddeye dayanılarak hazırlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde yer almaktadır.

Bu hükümler birlikte değerlendirildiğinde mal veya hizmetin başta satış fiyatı olmak üzere ayırıcı

özelliği, üretim yeri, fiyatın uygulanmaya başlandığı tarih, depozito bedeli gibi hususlarda tüketiciyi

aydınlatıcı ve bilgilendirici unsurların tüketicilerimizin korunmasında önemli bir role sahip olduğu

görülmektedir.

Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nün yazısında son zamanlarda gerek Bakanlığımıza doğrudan intikal eden gerekse diğer başvuru yöntemleri ile ulaşan birçok şikayet içeriğinde perakende satış yapılan bazı işletmelerde mal satışları için fiyat etiketi ile fiyat listesi, hizmet satışları için fiyat tarifesi bulunmadığı hususlarında yoğunlaşma olduğu bildirilmiştir. İl Müdürlüğümüz ve yetkili idareler tarafından denetim çalışmalarımız aralıksız devam etmekle birlikte; “Fiyat Etiketi Yönetmeliği” hakkında bilgi edinilip, üyelerimizin mağduriyetine sebep olmaması için belirtilen hususlarda gerekli hassasiyetin sağlanmasını talep ederiz.

Saygılarımızla.